Heel lang geleden...

Zo beginnen de meeste goede sprookjes. En zo ook het verhaal van Poppentheater Jojo...

Eind 1984 speelde een groepje jonge enthousiastelingen met een zelf ineen geknutselde poppenkast en dito productie enkele voorstellingen op locatie in de stad Antwerpen. Wat ons zo speciaal maakte? Traditionele handpoppenkast voor kinderen van 4 tot 10 jaar (de volwassenen genieten meestal stiekem mee) en daar zijn we nog altijd bijzonder trots op!

 

Al snel trokken we kriskras door de hele provincie naar scholen en verenigingen om onze stukken ten tonele te brengen. Omdat het aantal vertoningen steeds groter werd, goten we uiteindelijk één en ander in een wettelijke structuur. En zo werd op vrijdag 13 februari 1987 Poppentheater Jojo vzw officieel opgericht.

En toen...

Reeds van bij het prille begin was er die droom om ooit een eigen zaal te hebben: een vaste plek waarin we ons publiek volledig konden onderdompelen in de sfeer van een echt kindertheater. Dat zou nog wel enkele jaren duren, maar in mei 1994 was het zover: Poppentheater Jojo opende zijn deuren in de Sterlingerstraat 54 in Antwerpen (Borgerhout) met:

  • een oergezellig kindertheater voor een honderdtal personen;
  • een knusse, comfortabele foyer met bar voor een hapje en een drankje tijdens de pauze;
  • ruimte voor verjaardagsfeestjes. Gekoppeld aan een poppenkastvoorstelling konden ouders de verjaardagsfeestjes van hun kinderen in de foyer van Poppentheater Jojo vieren. Tot op heden nog steeds een populaire formule!

En ze speelden nog lang en gelukkig...

Ondertussen zijn we zo'n vijfendertig jaar verder. Poppentheater Jojo kan zonder blikken of blozen zeggen dat het in al die tijd vele tienduizenden kinderen heeft verblijd, verrast, laten bibberen én gibberen met alle avonturen die de afgelopen decennia de revue zijn gepasseerd.

De tijden veranderen... In de loop der jaren stelden we vast dat we het enige overblijvende poppentheater met een eigen zaal in de stad Antwerpen zijn geworden. Sinds enkele jaren spelen we ook andere stukken voor kleuters, waarbij we letterlijk uit de kast kwamen, maar we zijn nog altijd zo fier als een gieter op onze traditionele poppenkast van de "oude stempel". We hebben ouders over de vloer gehad die oorspronkelijk met hun kinderen kwamen en die ondertussen met hun kleinkinderen komen. Of kinderen die nu als ouders met hun eigen kroost onze sprookjeswereld (her)ontdekken. Het beste bewijs dat je in deze moderne wereld van hippe technologie en special effects met enkel wat poppen, een goed verhaal en mooie decors de fantasie van kinderen kan blijven beroeren...

Het is een voorrecht om de avonturen van Jojo en Ineke en alle andere (sprookjes)figuren telkens voor een nieuwe generatie te mogen spelen. We hopen dit nog lang te mogen volhouden!

 

Maar niet alles was rozengeur en maneschijn...

Drama's zijn ons in al die tijd grotendeels bespaard gebleven. De tweede golf van de coranacrisis in 2020 deed ons even wankelen op de rand van de afgrond, maar dankzij jullie en een succesvolle steunactie hebben we dat overleefd (zie ook bij Foto's en Video's).

Niets kon ons echter voorbereiden op het verschrikkelijke nieuws in augustus 2023: Mady Van Dyck, een van onze poppenspelers van het eerste uur, overleed op een zucht van de start van onze nieuwe speelseizoen. Lees meer...